Seriespel

Om VPL - Vamos Padel League

Välkomna till Vamos Padel League - VPL! Äntligen ett flexibelt ligaspel där du och dina motståndare själva kan bestämma när er match ska spelas. Tillsammans skapar vi förutsättningarna för bra matcher med rolig padel och möjlighet att knyta nya kontakter med likasinnade härliga människor! Och du, anmälningsavgiften är 0 kr för att vara med!

3 serieomgångar

Upplägg

- Anmälan sker via ligaspel@vamospadelclub.se. Ange för- och efternamn på dig och din spelpartner, e-post och mobilnummer till båda spelarna i laget samt vilken nivå ni uppskattar att ni som lag befinner er på (se nivåer för självskattning under Regler). Ange även vilken klass ni anmäler er till. Utse en i laget som ska vara lagkapten och ange det i anmälan (se mer under Lagkapten).

- Klasser vi erbjuder är Dam- & Herr

- Ligaspelets antal divisioner: Det kommer vara 5-6 lag i varje division. Antalet divisioner beror på intresse. Först till kvarn gäller vid anmälan och vi fyller upp 5-lagsdivisioner vartefter.

- Antal omgångar: Vi kommer att spela två-tre serieomgångar respektive säsong samt ett slutspel

- Tabeller görs av Vamos Padel Club och ni kommer att se vilket lag ni ska möta respektive omgång.

- Matchbokning sker tillsammans med motståndaren och ni kommer överens om en speltid på Vamos Padel Club på någon av våra 6 WPT-courts! När ni bokat en tid registrerar ni att matchen skall spelas på Ligaspel.se

- Först-till-kvarn är en funktion som finns i Ligaspel.se i inloggat läge ( https://ligaspel.se/vamospadelclub/). Välj "Boka" och därefter får du ett alternativ som kallas "Först till kvarn". Varje motståndare i din division får ut en förfrågan via mail om de vill utmana dig på tiden du önskar. De har alternativet att tacka ja eller nej. När ett lag tackat "JA" bokas matchen upp i Ligaspel.se automatiskt. Se på Instagram (@vamospadelclub) under händelser i profilen under "Ligaspel" för att se hur det fungerar i en skärmdelning. Den är väldigt effektiv för att snabbt hitta motståndare att spela emot i din division! Testa denna! Själva speltimmen bokas som vanligt i Playtomic. Alltså är Playtomic och Ligaspel.se inte integrerade. Tider bokar ni i Playtomic-appen. I Ligaspel.se rapporterar ni resultat och lägger upp era matchdatum så andra kan se hur ert spelschema ser ut (dessutom underlättar det för de som vill vara publik ). 

- Lagkaptenen i hemmalaget bär ansvaret för att kontakta motståndaren för att boka speltid. Kontakten sker genom Playtomics meddelandefunktion där du enkelt kan kommunicera med alla motståndare. Gör så här:

1. Gå in i appen - klicka på “Hem” i huvudmenyn (bild på huset längst ner till vänster)
2. Klicka på symbolen med plustecken (+) uppe till höger på skärmen och sök efter spelarens namn
3. Klicka på spelarens profilbild och välj sedan alternativet “Meddelande”.

- Priser är alltid kul! Vi utlovar schyssta priser till VPL-vinnarna samt till divisionssegrarna efter sista omgången

RIKTIGT SCHYSSTA PRISER FÖR VINNARE I MASTERSLUTSPELEN

REGLER

Anmälan

Laget anmäler två ordinarie spelare och eventuellt en reservspelare om man önskar det. Laget anmäler även vem som ska vara lagkapten. Laget anmäler sin självskattade gemensamma nivå.

Reserver

Reserven får endast spela som ordinarie spelare i en annan lägre division. Alltså är det endast okej att vara reserv i en bättre serie än den du spelar i som ordinarie spelare. Reserven ska hålla ungefär samma nivå som ordinarie spelare i ett fair-play-syfte. Har laget inte anmält en reserv och vill använda en reserv senare i ligaspelet ska detta uppdateras till tävlingsledningen via ligaspel@vamospadelclub.se med reservens namn.

Matchbokning

Lagkaptenen i hemmalaget bär ansvaret för att kontakta motståndaren för att boka speltid hos Vamos Padel Club.

Matcherna i divisionerna ska spelas hos Vamos Padel Club och senast vara spelade under respektive spelveckor och inrapporterade i LIGASPEL.SE senast söndagen ligaomgången kommer att stänga. Du får däremot spela matchen före spelveckan om ni hittat ett bra speldatum.

Divisioner/omgångar

Lagen är indelade i divisioner där varje division har 5-6 lag. Man möter varje lag en gång, vilket ger 4-5 matcher per omgång. Efter varje omgång flyttas 1:an och 2:an upp, och 4:an och 5:an ned. 3:an förblir i divisionen. Vid samma poäng räknas i första hand set differens, i andra hand game differens, i tredje hand antalet vunna set, i fjärde hand antalet vunna game, i femte hand inbördes möte och i sjätte och sista hand tillämpas lottning.

Serien kan regleras vid ny säsong för att få till en jämn serie. Antal lag per division kan ändras; Lag kan flyttas upp eller ned för att "hamna rätt" och nya lag kan "tryckas in" på lämplig plats vilket kan medföra att upp- och nedflyttningsregler tillfälligtvis kan frångås.

Matchtiden är 90 minuter inklusive max fem minuters inbollning.

Padel

Spelregler

● Inbollning max 5 minuter.

● Matchtid 90 minuter (inkl inbollning).

● Matcherna spelas alltid i tre set eller till speltiden är slut.

● Tie-Break spelas på vanligt sätt vid 6-6 i game.

● Ledaren av pågående game när tiden tar slut erhåller det game:t som ej blev färdigspelat.

Poängsystem

 • Varje set är värt 2 poäng. Totala poängen för varje match är alltid 6 som skall delas ut mellan lagen.
 • Matcherna spelas inte bäst av tre set utan även tredje set gäller något och ger poäng, alltså vid 2-0 spelas matchen vidare och båda lagen får en chans att kämpa om de sista två poängen.
 • Tre set spelas alltid om tid finns. Hinner man inte spela klart tre set så gäller följande; Ledaren av tredje set får 1,5 poäng, andra laget får 0,5 poäng. Är det exakt lika får lagen 1 poäng vardera.

  Exempel 1: 6-3, 2-6, 4-1. Första set ger 2 - 0 i poäng, andra set ger 0 - 2 i poäng, tredje set ger 1,5 - 0,5 i poäng eftersom ett lag leder tredje set när matchtiden är slut. Matchen slutar 3,5-2,5 i poäng
  Exempel 2: 7-6, 4-5. Första set ger 2-0 i poäng, andra set ger 0,5-1,5 i poäng, tredje set ger 1 poäng till båda lag då det ej hinner påbörjas. Matchen slutar 3,5 – 2,5 i poäng.
  Exempel 3: 6-0, 7-6, 4-2. Första set ger 2-0 i poäng, andra set ger 2-0 i poäng och tredje set ger 1,5-0,5 i poäng då det ej avslutas. Matchen slutar 5,5-0,5

  Låter det komplicerat? Tranquilo Tranquilo! Detta är inget ni spelare behöver ha koll på själva utan något programvaran räknar ut själv. Bara rapportera resultatet i Ligaspel.se så uppdateras tabellen direkt med rätt poängvärden. Lagkaptenen rapporterar in matchen direkt efter matchens slut.
 • Matcherna spelas med den nya WPT-regeln Golden Point. Det betyder att vi kör utan fördel vid 40-40. Vid en eventuell 40-40 boll så väljer mottagarna vart serven ska gå och det är en avgörande poäng för pågående game.
 • Sidbyte sker vid varje set.

Walk Over eller svårt att boka matchen?

 • Om ett par inte dyker upp eller ger upp under pågående match vinner motståndaren på WO, vilket ger 6 poäng till "vinnarparet" och 0 poäng till dem som lämnar WO. Då rapporteras 6-0, 6-0, 6-0 i Ligaspel.se. Om ett lag lämnar WO i en av matcherna skrivs gamla och kommande resultat över mot andra i gruppen så alla får WO-seger mot detta laget så det blir sportsligt rättvist i gruppen och resterande lag får fightas internt om avancemanget eller behålla sin plats. Blir matchen inte av tilldelas inget av lagen poäng och matchen förblir orapporterad. Har ett lag försökt att boka matchen och känner att det förtjänar segern skall en förklaring av situationen mailas till ligaspel@vamospadelclub.se så bestämmer tävlingsledningen om det blir WO eller om situationen anses ömsesidig. Poängsplit 3-3 kommer inte delas ut. Båda lagen har rätt att ge sin version.
 • Tänk på att boka era matcher i god tid så löser det förhoppningsvis sig mer än fint. Lycka till!

  ¡Vamos!

Rapportera in resultat

1. Logga in på ligaspel.se/login

2. Tryck på Vamos Padel League. Här finns all information om ligan.

3. Tryck på Registrera resultat.

4. Gå ner till den match du vill rapportera och tryck på den gula pennan.

5. Tryck på Resultat.

6. Välj först vad det blev i set, till exempel 2-1.

7. Välj sedan vad resultatet blev i varje set. OBS. Det finns ofullständiga resultat för de set ni inte hinner fullfölja.

SE FRAM MOT ETT GRYMT ROLIGT LIGASPEL OCH JÄMNA MATCHER!

Bollar

Hemmalaget ansvarar för att ta med bollar med god kvalité som accepteras av båda lagen. Vid tvister används RS Champions Choice-bollen som finns att köpa i Vamos Padel Clubs Shop.

Registrering av matchresultat

Lagkaptenen i hemmalaget ansvarar för rapportering, sker direkt efter matchen slutar. Logga enkelt in via mobilversionen i ligaspel.se och rapportera in resultatet.

Bokning av tider

Stäm av med varandra och bestäm snarast ett nytt matchdatum. Säkerställ att ni bokat in er match för kommande spelvecka. Matchtiden bokar ni själva via Playtomic. Gå under “Vamos Padel Club” och välj “Boka” och tiden ni kommit överens om. Ett tips är att vara ute i god tid (tider släpps två veckor i förtid 09:00 det dygnet) för att kunna välja schyssta tider och öka sannolikheten att ni hittar en passande matchtid. Uppstår en tvist det vill säga att parterna är oense om att hitta speldatum och inte löser det under de fyra spelomgångarna mailas tvisten in till ligaspel@vamospadelclub.se och därefter avgör tävlingsledningen utgången av poängfördelning efter informationen. Båda lagen har rätt att ge sin version.

Självskattning - Padelnivå

Laget ska använda sig av nedanstående nivåer.

Padelnivå

1. Aldrig hållit ett racket.

2. Nybörjare. Håller på att lära dig grunderna i padel.

3. Nybörjare avancerad. Känner till grunderna i spelet men är obekväm med markslag och har problem med väggstuds.

4. Fritidsspelare. Spelat ett tag och känner grunderna väl och kan öka tempo i spelet, men spelar inte konsekvent.

5. Genomsnitt. Har spelat ett par år och även om du inte är någon supertalang får du bollen över nätet för det mesta och med rimlig kraft. Serva/släpp och liknande kan fortfarande vara inkonsekvent.

6. Genomsnittligt avancerad. Som nivå 5 men med bättre smash och specialskott. Också med konsekvent och mer kontroll.

7. Erfaren. Kan försvara och vända spelet mot motståndaren. Kan upprätthålla trycket på motståndaren med tunga volleys och bygga upp och slå vinnare. Förutom matcher har du antagligen börjat med specifika padelövningar.

8. Skicklig. Du behärskar alla de tekniska och taktiska delarna av spelet. Kan läsa spelet och använda olika taktiska element beroende på motstånd. Du är förmodligen bland de bästa spelarna i din klubb och utövar padel regelbundet, troligtvis med tränare.

9. Expert. Tillhör det absolut bästa och behärskar spelet på högst nivå och kan spela nationella tävlingar med bra resultat.

10. Världsklass. Som Fernando Belasteguín, Paquito Navarro eller någon liknande i sin storhetstid men bättre.

Se tabell här